TRAŽILO SE MJESTO VIŠE! Održan Treći Poduzetnički kafić Split na temu EU fondovi za poduzetnike – realnost ili utopija?“

DSC_7716

Treći Poduzetnički kafić Split u sklopu projekta ‘Malom kavom do velikog posla’ koji promovira mogućnosti financiranja iz EU fondova, održao se 27. siječnja 2016., u Grand Ballroom-u hotela Radisson Blu Resort, Split.

Gošće i gosti poduzetnici koji su s nama podijelili svoja iskustva te nas svojim primjerom ohrabrili, bili su KREŠIMIR BUDIŠA – direktor UHY Savjetovanja d.o.o. – partnera na projektu Malom kavom do velikog posla, TOMISLAV MILINOVIĆ – direktor Calvados Club d.o.o.  – najbolji mali poduzetnik u RH 2008. – 2013., korisnik strukturnih fondova EU, ANA BEDALOV – voditeljica pripreme i provedbe 6 R&D EU projekata vrijednih preko 1,5 mil. EUR te MARIO JAKOVINA – financijski direktor Purex d.o.o. – mesne industrije, korisnik IPARD sredstava za izgradnju pogona vrijednog cca 3,5 mil EUR.

Unatoč različitim iskustvima kao i aktivnostima obavljanim u sklopu EU projekata, svi su istaknuli kako su EU sredstva izvrsna poluga za razvoj, bilo privatnog bilo javnog sektora, kojoj se međutim treba pristupati s oprezom. Treba imati na umu kako je uloženi trud i rad često puno veći od predviđenog i plaćenog jer osim što u želji da u projekt „ugurate“ koliko se može i pri tom napravite krivu samoprocjenu, administracija još uvijek nije na vašoj strani. Hoće li ikada biti?

KREŠIMIR BUDIŠA, direktor UHY Savjetovanja d.o.o., partnera na projektu Malom kavom do velikog posla ukazao je na važnost ali i potrebu za oprezom kada je riječ o poslu budućnosti, EU fondovima:

„EU fondovi, rad u pripremi, a posebice provedbi projekata trebao bi biti posao budućnosti u Hrvatskoj. Svim poduzetnicima i javnim tijelima bi poručio da se okušaju u korištenju istih, međutim, ključno je ne precijeniti svoje kapacitete pripreme i posebice upravljanja projektom – s obzirom da se u istima zbog brojnih nelogičnosti unutar Ministarstava, ugovornih i provedbenih tijela događaju značajna odstupanja, i povrati sredstava, pa ponekad čak i bankroti primatelja granta zbog krivo i često megalomanski planiranih projekata. EU fondovi, posebice u Dalmaciji, daleko su od zadovoljavajućeg stupnja korištenja, posebice kod poduzetnika, koji ponajviše istima pristupaju s manjkom poznavanja materije, te često očekuju brz i jeftin novac. Međutim – taj novac je sve samo ne brz, a sigurno nije ni tako jeftin. Potrebno je puno više truda, strpljenja, znanja i upornosti nego kod bilo kojeg drugog načina financiranja – ali zato su i ti fondovi ono što jesu – bespovratna sredstva za vaš razvoj“.

A da je riječ o iznimno zahtjevnom poslu koji zahtijeva prekovremene sate, posvećenost, pedantnost i puno znanja, potvrdio je TOMISLAV MILINOVIĆ, direktor Calvados Club d.o.o.

„Europski fondovi iz mojeg kuta gledanja su jedan izvrstan alat i poluga za razvoj svakog društva, te iz svojeg iskustva mogu svakog ohrabriti da ide u tom smjeru i koristi iste. Ono što jedino moram upozoriti kolege poduzetnike je da biraju kvalitetnog savjetnika u tom procesu, jer na kraju provedbe našeg projekta, ja sam bio siguran da niti bi ja prijavljivao projekt manjeg iznosa, niti bi konzultant više ikada radio za manji novac, s obzirom da je utrošak radnih sati bio 5 puta veći od planiranog i plaćenog, zbog činjenice da se i Ministarstva tek uče na provedbu strukturnih fondova. Ipak – cijeli proces se da izvesti uz kvalitetan tim – i ono što je ključno, da projekt ima smisla sam od sebe – jer u suprotnom, nitko vam ne može pomoći, čak ni konzultant“.

ANA BEDALOV, voditeljica R&D EU projekata ovom se prilikom osvrnula i na tromost administracije ističući kako rad istraživača i poduzetnika često ovisi o administrativnom vođenju projekta.

„Moje iskustvo s EU fondovima je vezano uz istraživačke i razvojne projekte za potrebe gospodarstva, a sve u suradnji s istraživačkim institucijama. Od predpristupnih fondova do danas model sufinanciranja projekata, je u velikoj mjeri pokriven bespovratnim sredstvima, no s obzirom da se radi o inovativnim konceptima, trud uložen za ostvarivanje jedne inovacije je značajno veći od predviđenog i plaćenog. Ono što je gorući problem je činjenica da rad s timovima istraživača i poduzetnika ovisi o administrativnom vođenju projekta, gdje nedostaje podrške i razumijevanja od strane svih uključenih. Međutim, zajednički užitak svih uključenih nakon završenog projekta je nemjerljiv, posebice kada se neka naša inovacija uspješno plasira na tržište“.

Da su državna administracija i nadležne institucije za EU projekte vječna boljka i često prepreka poduzetnicima, požalio se i Mario Jakovina, financijski direktor Purex d.o.o., korisnika IPARD sredstava za izgradnju pogona vrijednog cca 3,5 mil EUR

„Zahvaljujući sredstvima iz IPARD fonda ali i povoljnom kreditu HBOR-a, uspjeli smo u 2012. realizirati investiciju u moderni pogon za klanje i preradu peradarskog mesa. To nam je omogućilo da udovoljimo propisima EU, ali i da osiguramo podizanje kvalitete proizvoda, proširimo paletu proizvoda te osiguramo veći kapacitet za daljnji rast proizvodnje.

U narednim godinama planiramo realizirati još nekoliko projekata za koje ćemo zatražiti sredstva iz EU fondova. Naša najveća zamjerka na dosadašnje natječaje je što smo iz jednog natječaja namijenjenog edukaciji kadrova bili isključeni jer se ubrajamo u poljoprivredne proizvođače, iako osim proizvodnje imamo i preradu i maloprodaju. Tj. da nam je poslovanje podijeljeno u dvije firme, jedna bi udovoljila natječaju. Državi, odnosno nadležnim institucijama bismo predložili da porade na tome da informacije o budućim sredstvima (natječajima) budu što ranije dostupne poduzetnicima“.

Gosti su ukazali na različite perspektive korištenja EU fondova. Pričalo se o različitim iskustvima i savladavanju prepreka u poslu kojeg odlikuje velika doza znanja, strpljenja i borbenosti. Istaknuto je i kako je još dosta posla u razbijanju predrasuda na koje svakodnevno nailazimo a ujedno su i tema Trećeg Poduzetničkog kafića.

Publika, koju je sačinjavalo više od 150 osoba, zadovoljno je kimala glavom odobravajući naš izbor teme i predavača te je unatoč brojnim ljudima koji su zbog ograničenog kapaciteta nažalost ostali bez svog mjesta, Treći Poduzetnički kafić prošao u pozitivnom tonu.

DSC_7735

Je li aktualnost i važnost teme EU fondova zaslužna za toliki odaziv ili se Split budi, saznat ćemo već za mjesec dana kada za vas pripremamo novu kampanju, ali i po provedenim projektima u narednim godinama.

Uskoro nastavljamo s našom Malom kavom do velikog posla. S kojom temom? Saznajte uskoro na našim stranicama. Pridružite se na vrijeme i budite dio ove uspješne poduzetničke priče!

Pozivaju se svi zainteresirani da sudjeluju, a svoje mjesto možete rezervirati na info@poduzetnickikafic.hr.

 

Podijeli ovaj post!

O autoru: admin


Ulaganje u budućnost

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Sadržaj objava na ovoj internet stranici isključiva je odgovornost Grada Splita.

Izradu internetske stranice sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda