Četvrti uspjeh Poduzetničkog kafića Split donio odgovor na vječnu dilemu: turizam ili industrija?

Je li industrija prošlost ili budućnost Splita te može li paralelno egzistirati s turizmom, pokušalo se odgovoriti na četvrtom Poduzetničkom kafiću Split kojeg Grad Split provodi s Hrvatskom udrugom poslodavaca i UHY Savjetovanjem. Pred stotinjak okupljenih poduzetnika i zainteresiranih građana, gostovali su predstavnici “živih industrija“, Trpimir Renić, predsjednik Uprave “Cemex Hrvatska”, Teuta Duletić, direktorica prodaje i pomoćnica Uprave “Brodosplita”, Ivan Parčina, predsjednik Uprave “Tromonta” i Mirko Zeljko, direktor istraživanja i procesa AD Plastika.

poduzetnicki_kafic14-020316

Također, nije nedostajalo ni novinara koji su popratili raspravu:

Moderator tribine Rade Županović krenuo je s podatkom kako je u našoj Županiji od ’90-te do danas izgubljeno 40.000 radnih mjesta, koliko broje Kaštela, Solin i Omiš zajedno. Renića je upitao zašto se Cemex nije preselio iza brda, obzirom da se nalaze na području atraktivnom za turizam.

Nismo se odselili zbog infrastrukture koja se ovdje nalazi, posebno komunikacije morskim putem, naša dobit bila bi višestruko manja da smo na drugoj lokaciji. Infrastrukturu treba čuvati za industriju. – ustvrdio je Rendić.

S njim se složio Parčina čiji je Tromont krenuo iz proizvodnog pogona Čaporice.

– U našem poslu teško je započinjati nanovo, kad se izgubi ono što se nekada imalo. – smatra Parčina koji nije uvjeren kako će se industrija u dogledno vrijeme moći mjeriti s turizmom.

Mirko Zeljko je naveo kako je AD Plastik dobro iskoristio trenutak kad se sa tržišta bivše države trebalo prebaciti na druga područja.

Priča se o milijardama koje se mogu dobiti iz EU fondova. To nije istina, fond za poduzetnike je minoran, oko 100 milijuna eura za koje se mi svi tučemo. Milijarde vjerojatno odlaze na državnu upravu.  – kazao je Zeljko.

Na pitanje moderatora ima li smisla obrazovanje u tehničkim znanostima, ako se 85 posto BDP a Splita puni iz tercijalnog i kvartalnog sektora, Duletićeva je odgovorila kako to za Brodosplit nije dilema.

– Industrija i znanost idu zajedno, kada strani investitori vide kakve imamo inžinjere spremni su nam vjerovati da možemo obaviti i najsloženije zadatke. – naglasila je. 

(Slobodna Dalmacija; Sandi Vidulić)

Jučerašnji panel je donio i odgovor na vječnu dilemu: turizam ili industrija? Iako se brojni građani ne bi složili, zaključeno je kako zbog sve većih zahtjeva i pritisaka od strane Europske unije koja zahtjeva da proizvodnja bude sve čišća i neškodljiva za okoliš, ima mjesta i za turizam i za industriju. Također, gosti Poduzetničkog kafića složili su se kako je izvoz jedina šansa za ozbiljno bavljenje industrijom u Hrvatskoj. U svakom slučaju, povratak industrije na velika vrata u Splitu, ipak će potrajati, jer kako se čini, i neki industrijalci toj temi pristupaju s dozom skepticizma: „U našem poslu teško je započinjati nanovo, kad se izgubi ono što se nekada imalo.“ – smatra Parčina koji nije uvjeren kako će se industrija u dogledno vrijeme moći mjeriti s turizmom.

Prema svemu sudeći, za sve anti industrijalce nema straha, barem za sada. Turisti će nam i ove godine bezbrižno dolaziti, diviti se ugaslim dimnjacima, zauzimati mjesta na plaži, puniti kafiće i restorane i udisati čistu ariju a Dalmacija očito sve češće i češće uživati status Hollywoodske meke. No mijenja li se išta u turizmu? Koji su to gosti koji posjećuju Hrvatsku i ima li prostora za neke nove oblike turizma?

Hoćemo li i dalje veselo trljati dlanovima i žmiriti pred masovnim turizmom, hordama turista koji gaze našim antičkim i srednjovjekovnim ulicama, bez postavljanja ikakvih ograničenja ili se pak okrenuti elitnijem turizmu? U konačnici, koja je razlika između masovnog turizma i industrije? Zagađenje? Uništavanje baštine? Ostavljamo Vam na razmišljanje do nekog sljedećeg Poduzetničkog kafića.

Veselimo se vidjeti već poznata lica ali očekujemo i neka nova! 🙂

 

Izvor fotografije: Slobodna Dalmacija; Paun Paunović/EPH

Podijeli ovaj post!

O autoru: admin


Ulaganje u budućnost

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Sadržaj objava na ovoj internet stranici isključiva je odgovornost Grada Splita.

Izradu internetske stranice sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Skip to toolbar