Startup revolucija napunila restoran Gusar na petom Poduzetničkom kafiću Split

Jučer, 12. travnja 2016. održan je peti po redu Poduzetnički kafić Split na temu ICT industrije i startupova. Restoran Gusar napunilo je stotinjak posjetitelja te je Split još jednom pokazao da razumije važnost stvaranja i razvoja startup scene, posebno ICT startupova, kao dijela lokalne ekonomije budućnosti.

Događaj je medijski popraćen te u nastavku donosimo izjave poduzetnika koji su sudjelovali na panelu pod nazivom “Kreni u promjene – ICT i startup revolucija”.

Novinarka Dalmatinskog portala, Antonia Klanac, zabilježila je poruke mladih poduzetnika, kako u Splitu pokrenuti startup revoluciju.

Krešimir Budiša, direktor Poduzetničkog akceleratora Split te ujedno i koordinator Jadranskog ICT klastera, kazao je kako vidi budućnost Splita i okolice upravo u segmentu informatičkih usluga, širenjem novih znanja i razvoja novih malih i srednjih poduzetnika, kroz razvoj start-up scene u gradu.

– Mišljenja sam da je u gradu hitno potreban cijeli sustav start-up scene, počevši od kvalitetnih inkubatora, coworking prostora, poduzetničkih centara, pa do poslovnih anđela i akceleratora koji su trenutačno ipak jako slabo razvijeni. U suradnji s brojnim uključenima i mi želimo kroz svoje bogato međunarodno iskustvo dati doprinos razvoju istoga, ali za prvi iskorak na području grada potrebno je uključiti dionike, od studenata, poduzetnika, Grada, Županije, Sveučilišta i ostalih, a što će se nadajmo dogoditi tijekom sljedećih mjeseci i godina. Smatram i ovaj Poduzetnički kafić korakom u tom smjeru – zaključio je Budiša. 

Toni Trivković, prvi čovjek udruge Startup.hr, nedavno osnovane zbog razvoja IT sektora u Dalmaciji, je rekao da im je glavni cilj prikazivanje Splita na svjetskoj IT mapi.

– Želimo motivirati članove svoje zajednice da iz Splita stvaraju globalne tvrtke, ali i privući strane tvrtke u naš grad. Naime, na globalnoj razini dolazi do disperzije Silicijske doline, tvrtkama je sve manje važno gdje se talent nalazi, tako da se nove ‘doline’ javljaju u Berlinu, Barceloni, Dublinu… Kroz udrugu širimo vrijednosti mentalnog sklopa prisutnog u progresivnijim zajednicama, potičemo poduzetnički način razmišljanja, te dijeljenje znanja i iskustava. Možda ne možemo biti nova Silicijska dolina, ali možemo biti most – iznio je Trivković. 

Mateo Perak, direktor i član uprave tvrtke Profico, je iznio što treba napraviti da se dogodi ‘startup revolucija’.

– Svjedoci smo brzog napredovanja malih lokalnih SME tvrtki koje zapošljavaju u ICT sektoru i to bi trebalo biti dovoljno snažan signal da usmjerimo značajnu energiju u ICT kao dio lokalne ekonomije budućnosti. Za razvoj ovakvih tvrtki, uz određena rasterećenja poslovanja koja se mogu dogoditi isključivo promjenom vladinih politika prema poduzetnicima, ključno je oformljenje i razvijanje lokalnog eko sustava. Dionici takvog sustava su uspješni ICT poduzetnici, financijaši i investitori, lokalne vlasti, sveučilište, mentori i savjetnici te mlade startup tvrtke. Ključ uspjeha je u boljem povezivanju i koordinaciji svih dionika, te zajedničkom lobiranju za promjene ograničavajućih i opterećujućih zakonskih okvira – kazao je Perak.

– Moram priznati da većina mojih kolega poduzetnika kaže: ‘Mi bismo radije da nam nitko ne pomaže, ali samo da nam nitko ne odmaže’. Nažalost, država nije nikakva pomoć, ali je velika odmoć. Postoje neki pokušaji i pozitivni pomaci pomaganja poduzetnicima, ali ništa od toga ne može pasti na plodno tlo, jer imamo zakonodavne okvire koji su opterećujući i potpuno pogrešni. Dio cijele te priče je administracija koja svih u koraku sputava ka ostvarenju nekih ciljeva – dodao je. 

Neven Rusković, direktor tvrtke Špica sustavi, usporedio je praksu u privatnom i javnom sektoru kada se radi o ovoj temi.

– Način rada i informatizacija koja se primjenjuje u većini poduzeća u Hrvatskoj je na vrlo visokom nivou. Hrvatska je dio jedinstvenog svjetskog tržišta i poduzeća iz bilo koje poslovne vertikale mogu opstati samo primjenom izuzetno dobre organizacije podržane kvalitetnim informatičkim sustavima. Sve je kraće vrijeme u kojem se globalno događaju tehnološke promjene osobito u području ICT-a i vrlo se brzo primjenjuju i u Hrvatskoj. Danas primjenjujemo cloud rješenja, razgovaramo o mobilnim aplikacijama, mobilnosti ureda, Internet of thingsu, dok s druge stane osnovne podatke koji su nam potrebni za javna nadmetanja još uvijek dobivamo slanjem kurira koji će ih preuzeti u registru. Zato nam je potrebna ICT revolucija uprave jednako kao i startup revolucija, koja će omogućiti skraćivanja puta od mnoštva dobrih ideja, do realizacije i stvaranja novih proizvoda kojima možemo biti konkurentni u svijetu – kazao je Rusković. 

‘Poduzetnički kafić’, dodajmo, organizira Grad Split u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i UHY Savjetovanjem d.o.o. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 300 tisuća kuna i u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Ela Žižić, pročelnica Grada Splita za gospodarstvo, turizam i europske fondove, poručila je što još Banovina radi za poduzetnike:

– Grad Split je zadnje dvije godine povećao sredstva za potpore poduzetnicima. Tako će uskoro biti otvoren natječaj za malo i srednje poduzetništvo kroz koji će se dodjeljivati bespovratna sredstva u iznosu do 30 tisuća kuna svakome tko se prijavi na taj natječaj, što se tiče obrtništva taj natječaj je već krenuo s ciljem pomoći malim tradicijskim obrtima. Za sve informacije neka se zainteresirani jave u naš ured ili neka informacije pronađu na web stranicama grada – rekla je Žižić.

Izvor: Dalmatinski portal: Mladi poduzetnici poručili kako u Splitu pokrenuti startup revoluciju

Podijeli ovaj post!

O autoru: admin


Ulaganje u budućnost

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Sadržaj objava na ovoj internet stranici isključiva je odgovornost Grada Splita.

Izradu internetske stranice sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda