Veliki interes za trinaesti PODUZETNIČKI KAFIĆ na temu „Porezna reforma – novosti za poduzetnike”

Grad Split u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i UHY Savjetovanjem d.o.o. organizirao je 29. studenog 2018. godine u Hotelu Radisson Blu Resort Split trinaesti Poduzetnički kafić na temu „Porezna reforma  – novosti za poduzetnike“. U neformalnom druženju uz kavu gosti predavači su govorili o tome što uistinu donosi nova porezna reforma.

Helena Budiša direktorica HB UHY EKONOMA navela je: „Ova porezna reforma više usmjerena građanstvu negoli poduzetnicima. Smanjen je PDV velikom dijelu prehrambenih proizvoda sa 25 % na 13 % te lijekovima na 5%, a najveća korist ove reforme za zaposlene je povećanje neoporezivih primitaka sa 2.500,00 kn na 7.500,00 kn.“

„Ova mjera je gašenje požara“ istaknuo je Viktor Nemorsanski financijski direktor Hotela Radisson Blu Resort Split te je nadodao „ovakve reforme imaju malo koristi budući da se ne radi o dugoročnom planu. Sam period provođenja reformi je upitan jer se ostavlja kratko vrijeme se za implementaciju. Na ovaj način neće riješiti problem odljeva radne snage, nego ga samo malo usporiti.“

Marija Stupalo direktorica trgovačkog društva SALONA VAR d.o.o. naglasila je „Bez jasnog cilja i vizije parcijalne reforme neće dati rezultate. Treba se jasno odrediti koja nam je strateška djelatnost, figurativno rečeno treba se znati kuda brod plovi. Primjerice Norveška ima visoke poreze, ali ima jasnu viziju u koje sektore ulagati i tim sektorima daju ogromne poticaje kako bi bili konkurenti unatoč visokim porezima“.

„U Republici Hrvatskoj postoji 161 parafiskalni namet“ ukazao je Paško Burnać, docent Sveučilišta u Splitu, Ekonomskog fakulteta Split te nadodao „Još se osjećaju posljedice krize koja se dogodila unatrag deset godina kad se provodila fiskalna konsolidacija. Što se tiče oporezivanja, u vrhu smo pri oporezivanju potrošnje kad se uspoređujemo sa ostalim zemljama članicama  EU, a u samom začelju pri oporezivanju imovine“.

Zajednički zaključak svih govornika da je ova porezna reforma korak u dobrom smjeru, međutim postoji još prostora za porezna rasterećenja koja ovom reformom nisu obuhvaćena.

Podijeli ovaj post!

O autoru: admin


Ulaganje u budućnost

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Sadržaj objava na ovoj internet stranici isključiva je odgovornost Grada Splita.

Izradu internetske stranice sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda