LJUBOMIR JELAVIĆ

Životopis

Ljubomir Jelavić, direktor tvrtke ‘Vinski dvori’ pravničko znanje nadogradio je učenjem o vinogradarstvu.

Splićanin Ljubo Jelavić, 33-godišnji diplomirani pravnik, koji je prije sedam godina osluhnuo tržište, osnovao tvrtku te pravničko znanje odlučio nadograditi učenjem u vinogradarstvu i – pogodio.

Danas ima vinograd od 11,5 tisuća hektara. Investicija je u početku bila sigurna jer na tom se predjelu nekada davno uzgajao buhač, zaboravljena biljka naših predaka, pa je odmah bilo jasno da bi nakon buhača dobro mogla roditi i loza.

– Tlo je trebalo pripremiti, na početku nije bilo lako jer riječ je o golemoj površini, no kad pogledam vinograd, vidim da se trud isplatio. Trsovi su u izvrsnom stanju, ima domaćih sorata; trećina je plavac mali, trećina kaštelanski crljenak, a ima i stranih sorti, no domaće su nam se pokazale boljima – zadovoljno će Jelavić.

Pohvale državi

Svi se ljute na državu, no iz vinograda Babe kod Trogira stižu samo pozitivni tonovi.

– Imamo izvrsnu Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, iz europskih fondova su izvučena značajna sredstva upravo u ovoj branši, imamo i najnovije “vinske omotnice” za poticaj ovom dijelu agrara i doista možemo biti sretni zbog takve logistike države – kaže Jelavić.

 

Izvor: slobodnadalmacija.hr 

Izvor slike: cropix

Ulaganje u budućnost

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Sadržaj objava na ovoj internet stranici isključiva je odgovornost Grada Splita.

Izradu internetske stranice sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Skip to toolbar